Slapeloosheid


Slapeloosheid is voor ongeveer 15% van de bevolking een serieus en steeds terugkerend probleem. Vrouwen kampen twee keer zo vaak met slaapproblemen als mannen. Slapeloosheid kan ons leven behoorlijk verstoren en kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Tijdens de slaap vinden er namelijk essentiële herstelwerkzaamheden plaats in lichaam en geest.

Stress en slapeloosheid
Slapeloosheid is vaak een neveneffect van stress of zorgen, waardoor iemand helemaal niet of moeilijk kan slapen. Stress zorgt ervoor dat iemand niet in staat is zijn of haar gedachten tot bedaren te brengen waardoor het in slaap vallen wordt bemoeilijkt. Behalve op psychisch niveau kan stress ook op lichamelijk niveau doorwerken, denk aan een ontregelde spijsvertering, brandend maagzuur, spanningshoofdpijn en spierverkrampingen die comfortabel liggen en in slaap vallen onmogelijk maken.

Hiernaast zijn er nog enkele factoren die bijdragen aan slapeloosheid. Denk hierbij aan fysieke gezondheidsproblemen die pijn of een slechte ademhaling met zich meebrengen, omgevingsfactoren als temperatuur, buitenlawaai of een slecht matras.
Jetlag en aan leefstijl gerelateerde zaken als 's avonds laat eten en drinken hebben ook invloed op slaappatronen.

Cortisol en serotonine
Wie veel last heeft van stress heeft een verhoogd gehalte aan cortisol in zijn of haar bloed. Cortisol wordt daarom ook wel het stresshormoon genoemd. Dit hormoon wordt zowel bij fysieke als psychologische stress aangemaakt. Als dit gehalte voor het slapen gaan te hoog is, levert dit problemen op om in slaap te vallen. Als het cortisolgehalte gedurende lange tijd te hoog is, kan dit ook het gehalte aan neurotransmitters als serotonine negatief beïnvloeden. Serotonine, ook wel het "gelukshormoon" genaamd, is heel belangrijk voor een gezond slaapritme. Deze neurotransmitter kan in de hersenen omgezet worden in melatonine dat er op haar beurt voor zorgt dat het lichaam reageert op verandering van het licht en zich gaat voorbereiden op de nacht als het buiten donkerder wordt.

Studies wijzen uit dat massage ervoor zorgt dat het cortisolgehalte daalt en de aanmaak van serotonine toeneemt. Dit verklaart waarom massage een goed hulpmiddel kan zijn bij het verhelpen van slapeloosheid die veroorzaakt wordt door teveel stress. Met een ontspanningsmassage bereik je het beste effect.

Massage bij slaapproblemen
Lijden aan slapeloosheid is heel vervelend. Ontspannen helpt bij het kunnen inslapen. Ontspanning kun je onder andere bereiken door een massage te ondergaan. Een "slaapmassage" is erop gericht de gedachten tot rust te brengen. Door het lichaam te verwarmen, door trage massagegrepen uit te voeren en afwisselend diep, dan weer oppervlakkig het lichaam aan te raken, geven we onszelf de kans mogelijke mentale of fysieke verkrampingen los te laten.

Een slaapmassage zal in het begin een paar maal achter elkaar plaats moeten vinden, bijvoorbeeld 2 keer per week en bij voorkeur 's avonds. Kijk of u iemand bereid vindt om u te brengen en te halen zodat de staat van rust na de behandeling gehandhaafd blijft.

Tips om beter te slapen:
  • Houd vaste bedtijden aan, waarbij op dezelfde tijd opstaan 's ochtends het belangrijkst is. In het weekend maximaal 1,5 uur later opstaan dan gedurende de week;
  • Beperk de tijd in bed tot maximaal acht uur;
  • Beperk het lezen of televisie kijken in bed tot maximaal 30 minuten;
  • Vermijd ná 18.00 uur koffie, thee, cola en chocola (cafeïne-houdende producten!);
  • Alcohol is geen slaapmuts. Een of twee glazen verspreid over de avond kan echter geen kwaad (indien de gezondheid maar ook medicijngebruik dit toelaat);
  • Bouw de dag goed af voordat je naar bed gaat;
  • Wees overdag lichamelijk actief.
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op.
Het tarief van een slaapmassage is gelijk aan die van een ontspanningsmassage.